Hur ser framtiden ut för frekvensmarknaderna?

Ändrad den Thu, 23 Nov 2023 vid 11:07 PM

Det är alltid svårt att sia om framtiden, speciellt i en bransch som energibranschen där saker sker väldigt fort. Både på energilagringssidan där mängder med både små batterier hos villaägare kopplas upp till frekvensstödstjänster men också flertalet gigantiskt stora energilager är på väg att driftsättas inom den närmaste tiden. Med mer variabel elproduktion så som solenergi och vindkraft så ökar behovet att hålla frekvensen stabil. Samtidigt ökar Sverige sin energikonsumtion via flertalet stora industrisatsningar, Northvolt, H2 Green Steel och Hybrit för att nämna några.

Det fördelen är med ett energilager är att man enkelt kan justera vad man skall göra med batteriet och hur man skall optimera användningen. Detta görs rent mjukvarumässigt. Att ha en digital tjänst som hela tiden maximerar nyttan och värdet av batteriet är därför väldigt viktigt.

Det är ett rimligt antagande att de galna priserna vi sett senaste åren på frekvensstödsmarknaderna går ner inom en tre till fem-årsperiod. Det betyder inte att marknaden kommer försvinna, men att ersättningen blir betydligt lägre än idag. Det innebär att man på några års sikt kommer behöva skifta fokus mot andra intäktskällor från energilagret. Detta kan du läsa mer om i inlägg 20 i Teknikbloggen. Det intressanta är att man som villaägare både fått 50% bidrag på sitt batteri, kunnat vara med på de höga ersättningsnivåerna på frekvensmarknaden och sedan har man 8-10 till med ett redan avbetalat energilager som man kan använda.

Exempelvis kommer samtliga elabonnemang senast 2027 vara effekttariff vilket gör att kapa effekttoppar kommer vara en möjlig intäktskälla. Då mer variabel elproduktion installeras kommer spotpriset variera mer vilket öppnar upp för spotprisarbitrage. Exakt hur man kommer använda sitt eneriglager i framtiden vet man inte, men det man vet är att det är väldigt enkelt att ändra sin styrning och optimering för att passa morgondagens behov!