Aggregator

Ändrad den Thu, 23 Nov 2023 vid 11:06 PM

En aggregator är en aktör på energimarknaden som samlar ihop flera resurser till större enheter som sedan kan erbjuda sina tjänster som kan säljas på elmarknaden. Det kan vara resurser som både kan öka och minska sitt effektuttag eller i form av energilager. Aggregatorn skulle kunna ses som en gemensam ”förvaltare” av resurser som hjälper ägarna av dessa resurser att maximera avkastningen från sina investeringar. En aggregator är ofta ett rent mjukvarubolag med algoritmer och mjukvara som analyserar, prognostiserar och lämnar bud automatiskt på elmarknaden. Det involverar stora mängder data och mycket sofistikerade datalösningar för att lösa uppgiften.

I Sverige finns det flera aggregatorer som erbjuder lite olika affärsupplägg, ersättningsnivåer och kompabilitet med olika av de olika energilagringssystemen. Det är en snabbrörlig marknad som kontinuerligt ändras. Det gäller att vara uppdaterad på vad som är kompatibelt med vad.