CTEK - Vilken effekt ska jag välja på min CHARGESTORM CONNECTED?

Ändrad den Sun, 15 May 2022 vid 07:31 PM

I hemmamiljö är det vanligaste att man installerar en laddbox med 1-fas 16A (3,7kW) eller 3-fas 16A (11kW). Valet av effekt beror på vilka förutsättningar din fastighet/elcentral har samt vilken bil du vill ladda primärt. När det gäller AC-laddning (växelström) är det bilen som sätter begränsningen vilken effekt den kan ta emot. Generellt kan man säga att de flesta laddhybrider klarar sig bra med 1-fas 16A (3,7kW) då de har mindre batterier.

1-fas 16A är också max vad många laddhybrider kan ta emot*, här hjälper det alltså inte med en kraftfullare effekt på laddboxen.  När det gäller rena elbilar får fler och fler modeller stöd för 3-fas laddning, här passar 3-fas 16A bra för hemmet. Värt att notera är vilken uppsäkring din fastighet har, det kan vara allt från 16A, 20A, 25A eller uppåt. För att installera en laddbox med 3-fas 32A (22kW) i hemmet krävs ofta ett förändrat abonnemang vilket medför en extra kostnad.

I de flesta fall ser det ut på följande sätt kring elbilsladdning i hemmet:

Laddhybrid - Satsa på 1-fas 16A (3,7kW)

Elbil - Satsa på 3-fas 16A eller 3-fas 32A (11kW/22kW)

Vill du framtidssäkra dig för kommande elbil eller laddhybrid som stödjer snabbare laddning? - Satsa på 3-fas.

*Skillnader finns bland olika fabrikat, vissa kan ta emot 3-fas trots att det är en laddhybrid.